MARC DEX – EEN LEVEN VOL MUZIEK

In de geschiedenis van de Vlaamse muziek bekleedt Marc Dex een unieke plek. Vader van Barbara Dex, broer van Juul Kabas en vooral een carrière om U tegen te zeggen, met tal van een aantal Vlaamse evergreens.

Die carrière startte begin jaren zestig met zijn orkest The Ruby’s en leidde tot de absolute top in Vlaanderen. De grote doorbraak kwam er met Marc’s spraakmakende deelname aan Canzonissima 1968, de voorloper van Eurosong, met het nummer “O, Clown!”. Marc Dex werd een waar jeugdidool die qua populariteit zelfs Will Tura naar de kroon stak. De hits volgden elkaar in sneltempo op, met de populaire meezinger “Maar In Amerika” als hoogtepunt. Vanaf de tweede helft van de jaren ’70 deed Marc het rustiger aan. Hij startte een café met een artiestenpodium waar hij o.a. Margriet Hermans ontdekte en in 1989 begon hij een theaterbureau. Toch bracht hij regelmatig nog nieuw muzikaal werk uit, tot grote vreugde van de trouwe fans.

Reden genoeg om Marc Dex nog eens extra in de bloemetjes te zetten met een unieke Best Of. Marc zelf omschrijft deze 2CD als afsluiter van zijn mooie muzikale loopbaan. Maar liefst vijftig nummers van 1964 tot nu, met uiteraard de grootste hits, voor het eerst allemaal op één verzamelaar. Daarnaast ook moeilijk te vinden materiaal van toen, dat nog niet eerder op CD verscheen. En als kers op de taart twee nieuwe composities, waaronder de officiële laatste single ”Ik Denk Aan Jou”, opgedragen aan zijn vrouw. Dit vertelt hij zelf nog bij het nummer: “Een tijd geleden kreeg ik een kaartje toegestuurd met de tekst: «Ik denk niet veel – ik denk niet gauw – maar als ik denk denk ik aan jou». Ik vond het wel zeer toepasselijk en bemoedigend in deze bizarre tijden waar we mekaar niet echt mogen vastpakken of knuffelen – maar er wel in gedachten voor mekaar kunnen en mogen zijn. Walter De Loose maakte er een mooi arrangement op. “