Humo’s Rock Rally wordt wel vaker beschouwd als een kweekschool voor jong talent. Zo verging het ook Tubelight. Ze schopten het in 2012 tot in de finale, en een dik jaar later, stelden ze hun eerste single ‘Coming After You’ voor. En hoe! Voor de opname van de single trok de band naar Studio Jezus, waar Sukilove-frontman Pascal Deweze in de producerstoel plaats nam. De mastering werd vervolgens verzorgd door Uwe Teichert. Het resultaat mag er dan ook zijn.

Tubelight werd in 2007 opgericht door zanger Lee Swinnen, gitarist Peter Claes, bassist Steve Simons en drummer Niels Moras. Door de jaren heen werkte de band hard aan songs en aan een eigen sound. Alles kwam in stroomversnelling na hun finaleplaats in Humo’s Rock Rally. Het jaar dat volgde stond in het teken van veel schrijven, én spelen. Zo stond de band op uitnodiging van Frank Vander linden op een Stoemp!-concert, mochten ze in de Ancienne Belgique de support van Hüsker Dü-Legende Bob Mould verzorgen en sloten ze op het Antwerpse Trix-podium een TRIXTRAX Fest af.

 

In 2018 volgde een nieuwe bezetting en een nieuwe richting. De sound van de nieuwe plaat doet nog steeds denken aan de nineties, maar het grote verschil zit hem in de dynamiek en de textuur. Als de muziek vroeger een homogene geschoren haag was, is het nu een wild struikgewas geworden, waarin grote diversiteit van vegetatie gedijt: van de meest fragiele lo-fi takjes tot boomstronken van riffs, van zachte pluizige gitaarstrums tot vlijmscherpe doornen van hooks, alles zit erin. Kortom een hedendaagse interpretatie van de DIY obscure 70’s punk perfect voor freaks ’n’ nerds die graag een avond van muzikale bitterheid ervaren.

Turn on, tune in ’n’ drop out.

 

Tubelight – Expert By Virtue, Thereof – release op 23.02.2018